Wat is cervicale stenose?

Onze wervelkolom bestaat uit 24 wervels, 7 in de halsstreek, 12 in de borststreek en 5 in de lenden (lumbale streek).

Om deze kolom mobiel te maken zit er tussen elke twee wervels een kraakbeenachtige tussenwervelschijf. Deze schijf bestaat zelf uit een buitenste gedeelte (annulus fibrosus) en is niet anders dan een verzameling concentrische ringen van stevig materiaal die de binnenste eerder zachte kern vasthouden. De binnenste, zachte kern (nucleus pulposus) heeft vnl. een schokdempende functie.

Vernauwing van het halswervelkanaal komt nogal eens voor en kan dan aanleiding geven tot klachten. In de uittredende zenuwwortels verlopen aftakkingen van de motorische en gevoelsbanen, waardoor beknelling van een wortel aanleiding kan geven tot pijn, verlamming en gevoelsstoornissen. Hier geeft de richel ter hoogte van C6/C7 beknelling met indeuking van het ruggenmerg (myelopathie) met de daarin verlopende motorische en gevoelsbanen, waardoor de motorische en gevoelsfuncties bedreigd worden.

Druk op het ruggenmerg kan directe mechanische beschadiging hiervan veroorzaken, vooral als dat herhaaldelijk bij bewegingen gebeurt, maar ook verstoringen door het dichtdrukken van voedende bloedvaten. Het ruggenmerg kan hiervan beschadigd raken, wat myelopathie (myelum betekent ruggenmerg) wordt genoemd.

Normale cervicale wervelkanaal

In het cervicale ruggenmerg lopen de lange motorische banen, dat zijn de bundels zenuwvezels die de opdrachten van de grote hersenen doorgeven aan de cellen in het ruggenmerg die de spieren besturen.

Ook bevat het ruggenmerg de lange gevoelsbanen, dit zijn bundels zenuwvezels die de in het ruggenmerg binnengekomen gevoelsprikkels naar de hersenen doorgeven.

Tekenen van verdrukking van het ruggenmerg: motorische en gevoelsstoornissen optreden

– De patiënten hebben de bewegingen van hun benen niet meer onder controle en gaan slingerend lopen

Enerzijds komt dit doordat ze minder kracht in hun benen hebben, (dit noemt men een verlamming of parese van de beenspieren);

Anderzijds komt het ook omdat ze de stand en de bewegingen van hun benen minder goed voelen.

– Behalve een verminderd positiegevoel is er ook een afgenomen gevoel voor aanraking.

– Door het verminderde gevoel in de voeten kan het lijken of ze op kousenvoeten lopen terwijl ze geen kousen aan hebben.

– Bovendien is de krachtsvermindering of parese van spastische aard, wat wil zeggen dat de benen ondanks de verminderde kracht niet verslapt zijn, maar juist stijver dan normaal waardoor het lijkt alsof ze aan de grond kleven.

–  Naast een stoornis van de motoriek en van het gevoel in de benen kan er ook incontinentie voor urine bestaan, wat wil zeggen dat de patiënten hun urineblaas niet onder controle hebben en op ongelegen momenten urine kunnen verliezen.

– Een ander verschijnsel dat soms voorkomt, is een gevoel alsof er electrische stroom door de ruggengraat gaat bij buigen van de nek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s