Zo werkt de stem en die van ozzen Eric ma half

Je maakt stemgeluid wanneer de lucht die je uitademt de stembanden aan het trillen brengt. Dat geluid reist verder door keel, mond en neus. Door te articuleren, door bewegingen te maken met je tong, tanden en lippen, produceer je de spraakklanken van een taal. Die uiterst minieme en snelle bewegingen worden gestuurd door de hersenen.

Fluisteren is praten zonder de stembanden te laten trillen.

Wanneer je zingt, varieert je stem in toonhoogte. Ook dat doe je met je stembanden.

De stembanden bevinden zich in het strottenhoofd in de keel. Je hebt 2 stembanden die tegenover elkaar staan tegenover en samen een gordijntje vormen: staan ze wijd open, dan stroomt de lucht er vrij door en is er geen geluid.  Wanneer de twee stembanden tijdens de uitademing tegen elkaar aan gebracht worden, gaan ze trillen en ontstaat er stemgeluid. Tijdens het slikken zijn de stembanden gesloten. Dit beschermt ons tegen verslikken.

Stembandverlamming kan de spraak, de ademhaling en het slikken aantasten. Door de verlamming is het mogelijk dat er voedsel of vloeistoffen bij het inademen in de luchtpijpen longen terechtkomen.

Na onderzoek blijkt bij Eric 1 stemband verlamd. Hierdoor sluiten de stembanden bij stemgeving niet goed en verliest hij veel lucht bij praten. Daardoor is hij kortademig en zijn stem klinkt hees omdat je soms “valse lucht” hoort bij het spreken maar het vermoeid hem ook enorm. Als een van de twee stembanden verlamd is blijft er een opening bestaan tijdens het praten waardoor de patiënt lucht verliest. Dit vertaalt zich in heesheid.

De logopediste adviseert over het stemgebruik en geeft stemtraining: “zie dat ik de R zelfs kan zeggen als ik hier buitenstap”, grapt ozzen Eric. Tessa gaat proeren om de andere stemband een deel van de functie extra te laten overnemen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s