Toffe ergo-sessies

Elke dag wordt er hard gewerkt met ozzen Eric. Het is natuurlijk heel belangrijk dat alle spieren, pezen en gewrichten soepel blijven en aangesterkt worden.

Een mens heeft 31 paar ruggenmergzenuwen, die naar de verschillende weefsels en organen van de ledematen en de romp lopen. De 31 paar ruggenmergzenuwen zijn ingedeeld in een aantal groepen. Op basis van de segmenten van het ruggenmerg waaraan ze ontspringen en de hoogte waarop ze dat doen, zijn ze genummerd. Acht paar ruggenmergzenuwen ontspringen aan het halsmerg (nervi cervicales C1-C8).

Alle 31 paar ontspringen aan het ruggenmerg en zitten met twee wortels vast aan het ruggenmerg: de voorwortel en de achterwortel. Verschillende zenuwbanen zijn hier gebundeld en vertakken. Een voorbeeld hiervan is de plexus brachialis, een netwerk van zenuwen in het hals- en schoudergebied. De zenuwen die vanaf de vierde halswervel tot de eerste borstwervel uit het ruggenmerg treden, vormen hier een ingewikkeld vlechtwerk: de plexus. Binnen de plexus groeperen de zenuwvezels zich opnieuw tot de verschillende zenuwen die de impulsen naar de schouder, bovenarm, onderarm en hand geleiden. Als de brachiale plexus beschadigd is, ontstaat er een spierzwakte in de armen. Bij uitval van het onderste deel van de plexus zijn de spiertjes van de hand verlamd en is er gevoelsverlies van een deel van de hand en de onderarm. Bij drukletsel is er vooral veel pijn. Een beklemming van een van de zenuwen in de arm of hand kan een vervelend tintelend gevoel in de vingers geven, pijn of uitval van spieren en of krachtsverlies.

Heden weten we dat op bepaalde gebieden in de hersenen, zoals in de hippocampus, een hersengebied dat een belangrijke rol speelt bij leren en geheugen, nieuwe hersencellen worden aangemaakt. Dat proces  van celdeling van zenuwcellen heet met een mooi woord neurogenese. En die neurogenese vindt plaats tijdens de volwassen leeftijd! En dat proces van de neurogenese is positief te beinvloeden. Lichamelijke inspanning blijkt bijvoorbeeld de neurogenese te stimuleren. Beweging bevordert dus de aanmaak van nieuwe zenuwcellen.

Functieherstel in perifere zenuwen (dit zijn de zenuwen die bv naar armen en benen lopen) is groter dan in het centrale zenuwstelsel. De kinesisten en ergo-therapeuten zullen de herstelling zoveel mogelijk ondersteunen om de maximale plasticiteit die mogelijk is aan te spreken.

Het duurt zeer lang voor het uiteindelijke resultaat van zenuwherstel beoordeeld kan worden. De zenuw moet helemaal uitgroeien vanaf de plek waar deze hersteld is naar het doelorgaan (vingertop, huid of spier). Afhankelijk van de afstand kan dit een half jaar tot een jaar duren.

   

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s