Teken-beten-Max

In het voorjaar legt de teek eitjes, waarna ze sterft. Na 4 weken komen de larven uit de eitjes. Deze larven klimmen bij gunstig weer onmiddellijk in de planten naar boven. Ze kunnen hier wel een jaar lang wachten voordat er een prooi langskomt. Ze nemen hun eerste bloedmaaltijd op kleinere dieren: muizen, egels, konijnen, vogels enz. In de winter slaapt de larve om in de lente als nimf te ontwaken. In de vroege zomer neemt ze een tweede bloedmaaltijd, waarbij ook de grotere dieren in aanmerking komen. Hierna groeit ze uit tot een volwassen teek. Deze neemt in de nazomer een derde bloedmaaltijd om daarna te paren. Na de winterslaap begint de 2-jarige cyclus opnieuw. Ze neemt dus slechts 3 bloedmaaltijden: 1 per levensfase. Ze kunnen variëren van 2mm tot 1cm.

Al enkele dagen loopt ozze Max rond met nen teek tussen zijn tenen. Maar hij laat zich ni pakken en zeker niet aan zijn pootjes komen. Dus lok ik hem op een morgen naar zijn eetbakje en, benieuwd als hij is, zet ik de poezenmand klaar waar hij direct in gaat snuffelen; gevangen. In den auto miauwt hij en dat hoor ik ni dikwijls; ’t is precies nen baby die huilt.. ook bij de dierenarts in de wachtzaal blijft hij miauwen maar we moeten niet lang wachten. Nog even op de weegschaal en dan is hij al aan de beurt.

Den dierenarts heeft wat hulp nodig omdat de teek op een heel ambetante plaats zit en ik hou ozze Max even mee vast. Met een speciaal pincet is dit vies beestje er zo uit en het loopt nog even op de tafel zodat ik een foto kan maken. Daarna gaat hij in een speciaal ‘vuilbakske’ en kan ozze Max mee naar huis. Er zou een besmetting kunnen optreden nadien maar daar had ozze Max gene last van. Hij krijgt nog een pipetje anti-teken-beet in zijne nek en hopelijk helpt het want hem binnenhouden zou een te grote straf zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s