Pijn

Wat je altijd niet merkt, is dat Eric constante pijn heeft, zoals stekende pijn als je zijn arm aanraakt of het doof gevoel in onderarmen en handen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren; ’s morgens, ’s avonds, weersomstandigheden…

Door de beschadiging ontstonden er veranderingen in zijn zenuwstelsel.  Zenuwpijn noemt men  neuropathische pijn  en wordt veroorzaakt door een beschadiging of verminderde werking van een zenuw. Deze beschadiging zorgt voor aanhoudend pijnprikkels die naar de hersenen worden gestuurd. Doordat de zenuw overprikkeld raakt, ontstaat overgevoeligheid van de zenuwen wat ervaren wordt door constante pijn, terwijl er geen reden voor is.  Zenuwpijn is meestal chronisch en gaat maar zelden vanzelf over.

Zelfs het zachtjes aanraken van de huid of het dragen van kleding kan de pijn verergeren, zoals den elastiek van zijn slip. Zelfs zonder aanraken kan de plek veel gevoeliger worden en als de pijn langere tijd optreedt, kan de pijn zich uitbreiden.

Uitlopers van zenuwen worden actief en geven stroomstootjes af en veroorzaken een scherpe, brandende pijn. Deze gebieden worden overgevoelig en kunnen tot gevolg hebben dat ook andere zenuwen overgevoelig worden. (het perifere zenuwstelsel).

Beschadigingen aan het centrale zenuwstelsel zijn nog ingrijpender. Hierbij treedt er, naast pijn, meestal ook ergens in uw lichaam functieverlies op. Een beschadiging in uw ruggenmerg kan niet spontaan genezen. Helaas komt het voor dat zenuwen die zijn uitgeschakeld, spontaan herstellen en wederom pijnprikkels afgeven.

Herkenning en erkenning van neuropathische zenuwpijn is vaak de eerste stap van de behandeling op weg naar verbetering; een leven met minder pijn. Chronische pijn gaat meestal niet over. De realiteit onder ogen zien is stap 1. Het kan zijn dat zenuwpijn nooit meer helemaal weggaat maar wel zoveel mogelijk verminderd.  Pijnbestrijding is een soort detectivewerk, het kan dus even zoeken zijn naar de juiste behandeling en dit kan enige tijd kosten.

Medicijnen geven uiteraard bijwerkingen, meestal van voorbijgaande aard. zoals: misselijkheid,  slaperigheid,… en deze zijn nog in nog niet in staat de pijn volledig te doen verdwijnen; Het is belangrijk om te realiseren bij het gebruik dat je waarschijnlijk niet pijnvrij geraakt. Draaglijker maken van de pijn en een betere kwaliteit van leven is voorlopig het maximaal haalbare doel. Eric is dan ook nog iemand die liever niets inneemt en dan te lang wacht zodat het moelijker is om controle te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s