Bezigheidstherapie

Thuis oefent Eric ook nog extra om spierkracht te kweken en soepel te blijven. Daarom hebben we een schema gemaakt waar we ons zoveel mogelijk aan proberen te houden.

Zijn hand is ’s avonds nog gezwollen mar ’s nachts legt hij die op een dik kussen omhoog en ’s morgens is ze dan wel ontzwollen. ’s Morgens, voor we opstaan, ga ik zijn hand en vingers losmaken zoals Dorien me dat geleerd heeft.

De alledaagse handelingen zijn op zich ook al een goede oefening:

Tandpasta uit de tube drukken lukt nog niet maar ik leg de tandenborstel klaar met tandpasta en een beker water zodat hij zelf kan schrobben en spoelen. We hebben het scheerapparaat een gemakkelijk bereikbaar plaatske gegeven en hij zwiert er maar wat op los, zegt hij, maar hij scheert zich zelf. Coördinatie moet hij nog leren.

Huishoudelijke taken zoals afwasmachine helpen uitladen, behalve de zware kookpotten en onderste lade. (Dan moet ik afleren om tassen en bestek zelf even rap te doen.) Tafel klaarzetten, afruimen, de krant uit de brievenbus halen als de facteur hem er niet helemaal ingeduwd heeft. (Met het sleuteltje de brievenbus openen, lukt nog niet.) De gazet lezen: blaren is ook oefenen en helpen in de keuken met allerlei taken: vlees kruiden, vlees bakken op de bbq, soep doorzeven,…

Dagelijks: met een gewicht zijn forsballen trainen, aan het tuinhuis met een katrol zijn rechter arm losmaken, pasta kneden en met nen elastiek oefenen.

We zoeken oefeningen op het internet:

– schouders optrekken om deze te stimuleren en te bewegen

– over zijn recherarm wrijven en/of knijpen om deze te stimuleren

– rechterhand naar de borst bewegen en terug

– den aap uithangen: over de borst kloppen met zijn rechterhand en met zijn linkerhand op zijn kopke wrijven 🙂 dit heeft hij nog van Leen, de ergotherapeute van Aalst, geleerd)

– armen vooruitsteken en met de linkerarm de rechterarm helpen om met gestrekte arm op te tillen

– vingers buigen en strekken; de linkerwijsvinger strekken lukt nog helemaal niet, midden- en ringvinger een beetje maar de pink lukt. Als hij deze vingers dan tussen duim en pink klemt, lukt het beter. Dit is niet gemakkelijk als je bijvoorbeeld je zakdoek uit je zak moet nemen. met de rechervingers kan hij momenteel wel een beetje plooien.

– strekken met handen voor zich op de tafel, elleboog rechthouden wat links geen probleem is maar rechts lukt dit niet omdat de schouder geblokkeerd zit.

Sinds enkele dagen gaan we ook een halfuurtje wandelen. Vandaag naar den ijsberg nen lekkere ijs gaan smulle wat met dit weer meer dan welkom was om even af te koelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s