2x door ’t oog van een naald

Vandaag waren we op bezoek bij neurologe, Dokter Phyllis Vanwalleghem. Zij volgt Eric al op sinds enige jaren en merkte vorig jaar in september al op dat de toestand verslechterde via het SSEP-onderzoek; vertraging van minder dan 3 microseconden waar we ons voorlopig geen zorgen hoefden over te maken. Tijdens de controle in februari 2012 vertelde ze ons dat we toch best een neurochirurg zouden raadplegen want dat het erger werd. Een operatie uitstellen was geen optie meer is achteraf dan ook gebleken. De situatie moest gestabiliseerd worden. Ze is ook wel degelijk onder de indruk van het operatieverslag van Dr Martens en stelt ons voor om opnieuw een EMG-SSEP onderzoek te doen.

Bij het maken van de afspraak, vroeg de secretaresse of er een EEG-onderzoek diende te gebeuren wat ik dan ook liet noteren. Dr Vanwalleghem was eigenlijk verbaasd maar blijkbaar had ik dit misbegrepen want wat ik bedoeld had was een EMG-onderzoek.. ’t Is dan uiteindelijk ook maar 1 letterke verschil éh maar een totaal ander onderzoek.

Bij het maken van een EEG wordt een aantal elektroden op het hoofd geplaatst. Meestal zijn dit er ongeveer 20 en zijn ze bevestigd in een soort muts waar dan gel ingespoten wordt. (De verpleegster heeft per ongeluk gel op zijne kraag gesmost en excuseerde zich. Ozzen Eric zo van “dju, nei gaane kik wee nae mijn voete krijge.. die verschoot wel efkes. ) Ze onderscheiden in het EEG hersengolven met verschillende snelheden, van traag naar snel. Dit EEG-signaal wordt weergegeven als een aantal grafieken, de gemeten spanning op de verticale as staat en de tijd op de horizontale as. Het uiterlijk van deze grafiek kan informatie geven over de staat waarin de hersenen zich bevinden, bijvoorbeeld of men slaapt, opgewonden of juist ontspannen is. Maar bij ozzen Eric was dit een perfect resultaat 🙂

Bij een EMG onderzoekt men de werking van de spieren en meet men de zenuwen. Electromyografie betekent letterlijk het weergeven van elektrische activiteit van de spieren. EMG is een verzamelnaam voor een aantal  verschillende onderzoekstechnieken en bij Eric is een SSEP (SSEP: somato-sensory evoked potential onderzoek)nodig, onderzoek naar het functioneren van de gevoelszenuwen in de armen of benen.

Het SSEP-onderzoek is van belang om aan te tonen wáár een eventuele vertraging in de geleiding zit. Hij moet dan gaan liggen en ze prikken kleine naaldjes in de schedelhuid. De naaldjes worden via een draadje verbonden met een computer die de reacties registreert. Vervolgens worden lichte stroomstootjes toegediend via pols en de reactie hierop wordt gemeten. Als reactie op de stroomstootjes kan de duim of teen vanzelf bewegen.

Een nieuwe afspraak is gemaakt en nu wel degelijk voor het juiste onderzoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s