Cunina-peetouders Jan en Annemie in GVA

Jan en Anemie -AZMonica-GVA-dossier_v3

Jan en Annemie werken beide in AZ Monica, Annemie als kinesitherapeut en Jan als hoofdverpleger. In 2001 ontfermden ze zich over een Filipijns meisje, Rosalie, die ze financieel ondersteunden via Cunina, zodat ze naar school kon gaan. Rosalie was toen 14 en woont op Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen, samen met haar ouders en 2 zusjes, Lea Rose en Janet.

In 2008 namen ze voor de 1ste keer deel aan de inleefreis en ontmoetten Rosalie en haar gezin en bezochtten hun “thuis”, een hut op het platteland. Ze kregen nog meer respect voor de mooie schoolresultaten van Rosalie. en beseften nu pas goed hoe welkom hun steun was en dat het goed besteed werd. In enkele dagen ontstond er een hechte band en het afscheid was zwaar want op korte tijd was dit gezin hun dierbaar geworden. De impact van deze reis was groot en ze besloten een 2de petekind te steunen, nl. Rosalie’s zus, Lea Rose.

Het verlangen om terug te keren bleef en in 2010 werd een beperkte inleefreis een feit. De papa was intussen overleden en voor Rosalie maakt dit het extra moeilijk omdat het op haar verjaardag gebeurde.  Tijdens het 2de bezoek verraste Lea Rose hun met de goede resultaten en opnieuw wisten ze dat hun steun een start zou zijn voor een beter leven voor hun. Door  het verongelukken van de papa, op de verjaardag van Rosalie, maakte het voor dit gezin immers onmogelijk om hun kinderen te laten studeren.

Rosalie studeerde cum laude af als Bachelor in Accountancy maar in de Filipijnen moet je eerst nog deelnemen aan een staatsexamen vooraleer je het beroep, vermeld op je diploma, mag uitoefenen. 6 maanden verbleef ze dan in Manila om het examen voor te bereiden. Dit werd allemaal geregeld tijdens hun 2de bezoek. Het loonde ook want Rosalie slaagde voor het examen en heeft een goede job. Het was dan ook geen moeilijke beslissing voor Jan en Annemie om het peetouderschap aan te gaan voor Janet, het jongste zusje.

Tijdens onze inleefreis dit jaar ontmoetten we zelf ook Rosalie, Lea Rose, Janet en hun mama. Rosalie kwam op bezoek in Manila en bracht een dag door met Jan en Annemie. Ze toonde waar ze werkte, waar ze woonde en hadden een fijne tijd samen. ’s Avonds kwam Rosalie mee eten in ’t hotel en ontfermdde zich over onze Sherlyn, die heel onwennig en verlegen was omdat ze het enigste petekind was die in Manila haar peetouders ontmoette. Samen met Rosalie voelde ze zich wat meer op haar gemak zodat ik natuurlijk heel dankbaar ben. In Bayombong ontmoetten we tevens Lea Rose en Janet. Hopelijk zien we elkaar opnieuw bij de volgende inleefreis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s