Floere handjes

Het gevoel is natuurlijk heel belangrijk om je handen te kunnen gebruiken; openen en sluiten van duim en vingers en opbouwen van kracht. Nieuwe zenuwbanden moeten opnieuw leren voelen en hersenen moeten dit gevoel opnieuw  leren begrijpen.

In de hersenen wordt een beweging geregistreerd en vertaald. Na een zenuwletsel herkennen de hersenen dikwijls de hand niet meer. Daarom moeten we ze opnieuw trainen door regelmatig en gestructureerd te oefenen. Door alle zintuigen te gebruiken, gaan ze immers opnieuw het gevoel leren begrijpe; door zien en horen kan het gevoel verstrekt worden. Concentreren op wat je voelt, smaak geur en kleur maar ook het registreren van geluiden, bevorderen dit alles.

Het is een heel langzaam proces, maar zelfs jaren nadien kan je nog vooruitgang boeken

Motorische zenuwen gaan van de hersenen/ruggenmerg naar een spier en regelen de spanning ervan. Zij laten vrijwillige beweging toe, bijvoorbeeld de arm buigen of een stap zetten. Als een gevoelszenuw ontregeld geraakt en teveel signalen stuurt kan dit aanleiding geven tot een resem bizarre gevoelens

  • duizend naaldenprikken
  •  tintelingen
  • nijpend, afgeklemd gevoel
  • een ijskoud gevoel alhoewel het lidmaat niet koud aanvoelt
  • een branderig gevoel
  • overgevoeligheid

Als een gevoelszenuw te weinig signalen stuurt krijgen we voosheid of een verminderd gevoel in een bepaald lichaamsdeel. Wanneer ze optreden in de vingertoppen. Het wordt namelijk moeilijk om fijne handelingen te doen: een knoop dichtmaken, schrijven, etc.

Met medicatie kunnen de pijnlijke gevoelens goed verminderd worden en er is wel degelijk vooruitgang. Momenteel lijkt het alsof hij floere handen heeft wat zeker ni enkel te wijten is aan den dreft van het afwaswater.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s