Op zoek naar een handleiding voor tegenspoed

Begin vorige maand plande va Dekkers, op aanraden van de huisarts, een onderzoek van de dikke darm. Dit moest dan maar gebeuren. Met een coloscopie werd de hele dikke darm onderzocht en er werden enkele kleine poliepen verwijderd. Meestal zijn deze goedaardig maar ze kunnen ook uitgroeien tot een kwaadaardig gezwel (carcinoom). Het onderzoek viel goed mee en ozze va mocht nog een namiddag rustig in het daghospitaal blijven tot hij goed wakker was. Voor hij naar huis mag nog even langs dr Dockx die eigenlijk helemaal geen goed nieuws heeft. Er is nog een heel grote poliep waarvan een biopsie genomen werd om te laten onderzoeken in het labo. Da’s wel efkes verschieten want de dokter zegt ook nog dat het een “vuile poliep” is die operatief moet verwijderd worden en wel zo snel mogelijk. Dr Gys zou gecontacteerd worden om verder afspraken hieromtrent te maken. Het zou waarschijnlijk om een kijkoperatie gaan wat al bij al nog gaat meevallen.

Dit is voor ozze va natuurlijk wel een echte tegenvaller. Ook voor os moe, die net terug is van ’t ziekenhuis, zal dit wel een zware dobber zijn maar ook voor onszelf want we beseffen maar al te goed dat een operatie bij een 83-jarige niet zo evident is. Maar ozze va is nog heel actief en nog goed in conditie: nen grote hof onderhouden, met de koersfiest rijden, een stal helpe metse,… Eigenlijk is die nog nooit echt ziek geweest. Sinds enkele jaren heeft hij wel een vergroting van de schildklier maar dit wordt opgevolgd en zelf ondervindt hij hier weinig last van. Dit is nu dus wel een bijkomend probleem want de omvang ervan de functie van de luchtpijp en/of slokdarm belemmeren.

Pfff.. Ik moet tegenwoordig precies niks meer doen dan in ziekenhuizen zijn, vertellen over dokters, medicijnen en behandelingen… Interessante lectuur is dat zeker niet voor vrienden waar je liever vreugde dan leed mee deelt. Gesprekken gaan meestal ook daarover en daardoor het gevoel krijg om minder en minder te zeggen te hebben. Ik heb ook het gevoel dat ik over niks anders meer echt kan praten en denk dat vele gewoon compassie hebben. Ze luisteren wel naar mijn verhaal en ik wil zeker niet dramatiseren maar moet er echt op letten om niet altijd te praten over de tegenspoed die ons overkomt.. Ik kijk altijd wel uit naar plezante uitjes, zoals o.a. een avondje op stap met Cunina-Filipijnen-reisgenoten, vriendenbezoekjes, familie-etentjes,..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s