Kerst in andere landen

Even surfen om te zien hoe men in andere landen kerst viert 🙂

 • Amerika en Engeland: men hangt een maretak  op in huis. Dit is het symbool van de vriendschap: een meisje dat er per ongeluk (?) onder staat, mag door een jongen worden gekust en andersom ook 🙂 Santa Claus is in Amerika en komt langs met zijn rendieren die een arrenslee voortrekken vol geschenken. Kinderen mogen een lange sok onder de schoorsteen hangen die Santa Claus moet vullen.

maretak

 • Australië: het is hier zomer en er worden kerstoptochten gehouden en er zijn grote sportevenementen.
 • Brazilië: hier worden geen echte, maar plastic kerstbomen in huis gezet. Men gaat naar de nachtmis, er wordt gegeten en gedronken en de cadeautjes worden uitgepakt. Vervolgens wordt er tot de volgende dag twaalf uur knalvuurwerk afgestoken.
 • Congo: het belangrijkste feest van ’t jaar; er wordt kip gegeten.
 • Denemarken: de kinderen worden bezocht door de Julemand en zijn Julenisser. Dit zijn kabouters die dol zijn op kinderen en dieren. Op kerstavond wordt daarom een bakje met zoete pap voor de deur gezet om de Julenisser gunstig te stemmen.

julemandogsnemandijulestemning

 • Duitsland: Het Kerstkindje legt tijdens de nachtmis cadeautjes onder de kerstboom. Vrouw Holle kijkt tussen 23/12 en 05/01 of mensen dat jaar vlijtig of lui waren. Ze maakt de sneeuw door haar kussen uit te kloppen

vrouw-holle Duitsland

 • Frankrijk en Portugal: kinderen zetten hun schoen onder de boom.
 • Filipijnen: hier wordt kerst ingeluid door de zogenaamde Misas de Aguinaldo. Negen dagen lang, beginnend op 16/12, wordt bij het aanbreken van de dag een mis gevierd: Simbang Gabi. Op kerstavond wordt traditioneel het kerstfeest gevierd, waarbij na de middernachtmis de familieleden gezamenlijk eten met traditionele gerechten zoals queso de bola en hamon.

purefoods-ham6queso de bolsa

 • Griekenland: de Kallikantzaros komen van 25 december tot 6 januari. Op kerstavond wordt een zwart kruis op de deuren geschilderd als bescherming. De wezens kunnen door deuren en schoorstenen het huis betreden en maken dan een puinhoop. Een echte boomstronk en oude schoenen worden verbrand  (de geur hiervan zou kallikantzaros weghouden) en hangen voedsel in de schoorsteen.

Kallikantzaros

 • Hongarije: Op kerstavond leggen Kerstengeltjes de cadeautjes (oningepakt) onder de boom.
 • IJsland : hier hebben ze een kerststal vol trollen. Die trollen brengen in de kerstnacht cadeaus.

the-icelandic-yule-lads

 • Italië: de kerstheks “La Befana” brengt cadeautjes rond op Driekoningen. Zij is op zoek naar Jezus Christus en brengt goede kinderen snoep, stoute kinderen krijgen kool of donker snoep. Het kerstfeest ‘Natale’, betekent ‘geboortedag’. In bijna elke kerk en in bijna elk huis staat een kerststal. De Italianen versieren hun huis met hulst en maretak en met kaarsen en een ‘ceppo’. Dat is een soort open piramide waarin kerstspulletjes worden gezet.

b-483476-La_Befana_italian_folklore  befanaxx

 • Mexico: men hangt een pinata aan het plafond. Dit is een versiering in de vorm van een dier. Kinderen moeten met een blinddoek voor proberen de piata stuk te slaan. Als dit gebeurt sneeuwt het snoep en speelgoed. Als je pech hebt, regent het water of papiersnippers.

pinata_nacimiento

pinata

 • Nederland en andere Europese landen: Met kerstavond (24/12)  komt men gebruikelijk met familie en/of vrienden bij elkaar en soms geeft men elkaar cadeaus.
 • Oost-Europa: hier vasten de mensen de dag voor Kerstmis, zodat het kerstmaal extra goed smaakt. Men gaat aan tafel als de eerste ster aan de hemel verschijnt en er wordt bij het diner 1 stoel vrijgelaten voor het Kerstkind.
 • Oostenrijk: kinderen geloven in het Christelkind: een bloot jongetje dat cadeautjes rondbrengt. Zijn komst kun je horen door een klein belletje dat hij laat rinkelen. Op dit signaal mogen de kinderen tevoorschijn komen en dan liggen de pakjes klaar.

Christkind

 • Polen: men legt stro op de vloer en op tafel als herinnering aan de stal van Bethlehem. Er wordt optalek (een plat brood waarin kerstfiguren zijn gedrukt) gegeten. Het brood gaat rond zodat iedereen een stukje af kan breken. Wie niet thuis is, krijgt een stukje opgestuurd.
 • Rusland:  Kerstmis wordt gevierd op 7 januar, 2 weken later dan in andere culturen. er worden cadeautjes rondgebracht door Baboesjka. Het verhaal hierachter is dat Baboeskja (grootmoeder) onderdak en eten gaf aan drie rijk geklede reizigers. Dit bleken achteraf de drie wijzen op weg naar Bethlehem. Zij ging de wijzen snel achterna met een mand vol cadeautjes en brood voor het kindje. Maar toen zij eenmaal aankwam in Bethlehem, was er niemand meer. Ze legde haar geschenken bij de kribbe en ging weer naar huis terug. Eenmaal thuis werd ze al snel door engelen gehaald.
 •  Scandinavië: de geit speelt een grote rol in de kerstviering. Deze zou boze geesten die rond de jaarwisseling te voorschijn komen, verdrijven. Men geeft elkaar geitjes van stro en kinderen verkleden zich als geit.
 • Spanje: Men spreekt over De Duende of Dwende. Dit is de “echte eigenaar” van het huis. Ze helpen mensen wanneer ze verdwaald zijn in het bos om thuis te komen. Duendes wonen in de muren van huizen, vooral in de buurt van de slaapkamer van jonge kinderen. Ze proberen de teennagels van kinderen te knippen, dit resulteert soms in het verwijderen van een hele teen .Ook de Kakker speelt een rol. De achterliggende gedachte bij dit figuurtje brengt de mens terug bij het basisidee dat van alles wat de natuur geeft, ook aan de natuur moet worden teruggegeven. Deze “gift” aan de natuur werd beschouwd als een vorm van wedergeboorte want de mest garandeerde aan de eigenaar van de grond een jaar vruchtbare grond en bijgevolg een voorspoedige oogst. Het werd dan ook als een eer en een zegen beschouwd als iemand die “grote boodschap” op zijn land achterliet. Deze caganer figuurtjes worden verkocht rond de kerken en kathedralen.

Spanje kakker

Een gedachte over “Kerst in andere landen

 1. Pingback: Kerstdecoraties van de wereld: Tradities en trends | Huisje Tuintje Boompje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s