Zaterdagvoormiddag in Dardennen

Met de familie ontbijten is gewoon zalig wakkerworden. Als we de trap aflopen, ruikt het heerlijk naar versgebakken spek en koffie. Drea zorgde voor een rijkelijk ontbijt. Ondertussen is ook de “nieuwe” wakkergeworden en samen met den Brent, groeten ze de vlag vooraleer ze aan tafel mogen. De biljarttafel staat te lonken en het duurt ni lang of er wordt weer een wedstrijdje gespeeld.

Ondertussen wordt er opgeruimd en staan we alweer paraat om een verken-wandelingetje te maken en ozze va kan mee in de rolstoel. We passeren een heel speciaal huis en we wisselen af met rolstoel-duwen want het is niet zo evident. Het is hier serieus heuvelachtig en we krijgen mooie uitzichten te zien. Het is een heel andere streek vergeleken met vorig jaar. Op de rand van een brug, kerft Luc zijn en Ils haar naam. We zien naast de baan ook veel holen maar ook omgevallen bomen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Er zitten hier dus werkelijk bevers. En wat een ravage die bevers kunnen aanrichten: omgevallen bomen, afgebeten schors,… ongelooflijk. De bever is een beschermd zoogdier, een waterdier van 120cm met een staart van 30cm lang. Hij kan 30 kg wegen en gemiddeld 15 jaar worden. Hij heeft water nodig en bomen. Met takken bouwt hij een burcht. De ingang van de burcht zit altijd onder water. Koppeltjes blijven heel hun leven samen en ze krijgen 2 tot 4 jongen die na 6 weken al kunnen zwemmen. De knaagtanden blijven groeien en moeten ze op lengte houden door te knagen. Het loof en twijgen van de boom eten ze op, de stam en grote takken worden in stukken geknaagd en gebruikt voor de bouw van hun burcht. Ze komen enkel te voorschijn ’s morgens vroeg of ’s nachts.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s