Pasen met paaseieren, paasklokken, paashaas, paasspellekes, …

Origineel was de paashaas ne vogel die stout geweest was en voor straf knipte men zijn vleugels af. Ze gaven hem lange oren en toen was hij dus een ei. Omdat de vogels in ’t voorjaar een ei leggen, legde dus de haas een ei en zo ontstond de paashaas.

colomba broodIn Italië wisselen ze gekleurde en getekende eieren uit als symbool van geluk, in de chocolade eieren zit een klein cadeautje en per streek staan er specifieke paasgerechten op het menu. Men eet speciaal brood in de vorm van een duif: “Colomba”, het symbool voor goed nieuws.

In Spanje zijn Witte Donderdag en Goede Vrijdag tevens verlofdagen. In de straten zijn processies en theatervoorstellingen.

In Rusland schilderen ze echte kippeneieren, er zijn geen chocolade eieren

In Brazilië verzamelen familie en vrienden cadeautjes en er wordt een spelletje gespeeld door aan de hand van vragen te raden van wie welk cadeautje is.

In Australië zijn er easterbilbies in plaats van hazen.  easter_bilby_DL_1

In België en  Frankrijk vertelt men het verhaal van de klokken: vanaf witte donderdag tot paaszondag luiden er geen klokken omdat ze naar Rome gevlogen zijn. Met Pasen komen deze dan terug en brengen eieren mee.

In Zwitserland worden de paaseieren door de koekoek bezorgd

In Zweden verkleden kinderen zich als heksen en gaan van deur tot deur met paastakken die omgeruild worden voor lekkernijen.

In Tjechië maakt men twijgen van wilgentakken waaraan lintjes hangen. Deze twijgen bind men bij elkaar tot zweepjes en op 2de paasdag gaan jongens naar het huis van hun geliefde om hiermee op hun kont te slaan terwijl ze een liedje zingen. (zo ontstond de SM :-P) De vrouw geeft dant een choclade paasei en een borrel cadeau. De twijgen en eieren staan voor vruchtbaarheid en het voorjaar. Het slaan met de zweep is om boze geesten weg te jagen en een goede gezondheid te brengen. Nadien wordt er samen getafeld.

In Griekenland is het paasfeest het belangrijkste feest van het jaar.  In de dorpen wordt er ook nog steeds 40 dagen gevast, in grote steden minder. Vanaf de maandag voor pasen, is elke dag “groot”:  grote maandag, grote dinsdag,… het huis wordt schoongemaakt, de straten versierd, paaseieren geverfd, brood gebakken,…  ’s Zaterdags voor Pasen wordt het eten dat op paaszondag gegeten wordt, meegenomen naar de kerk om gezegend te worden. Met Pasen is het een tradie om aan de paastafel, het eitje van je buurman proberen te breken met 3 vingers.

Paasmaandag is in Polen ‘Natte maandag” want dan gooien de mensen water over elkaar, als symbool van leven en om zonden weg te wassen.  Ze vechten er met hardgekookte eieren door met hun ei tegen dat van hun buur te slaan. Degene met een ei zonder barsten, wint. Polen maken  met de hand een lammetje van boter.  Het boterlammetje is symbool voor de aankomende lente

Ieren spelen een wedstrijd door eieren van een heuvel te laten rollen. Het ei dat het verst rolt zonder te breken, wint.

In Amerika rolt men paaseieren met een lepel over de grond. Het is een traditie van het witte huis sinds 1814.

saalfeld paasboom Het versieren van paastakken ontstond in Duitsland en één van de meest bekende paasbomen staan in Saalfeld. De huizen worden er versierd en de paashaas verstop de eieren.

Op Bermuda zijn er zelfs Paasvliegers die traditioneel gemaakt worden met stokjes in de vorm van een wiel en gekleurd vliegerpapier tussen de stukjes. met een 6 of 8-hoekige vorm. Met Pasen laten ze deze opstijgen  (om de bermuda-driehoek over te geraken, zegt ozzen Eric :-P) 

In Noorwegen zenden TV-stations detective- of misdaadseries uit, er worden zelfs misdaadboeken uitgegeven en tijdschriften publiceren verhalen waarbij de lezers de dader moeten zien te achterhalen

En in de Kempen besloten een bende jeugdige vrienden samen eieren te koken. Ze trokken naar de afgelegen vijver van één van hen gewapend met enkele kartons eieren en nen bak bier. Terwijl ze zich prepareerden op eeen gezellig etentje kreeg er eentje het in zijn staar om een rauw eike in de lucht te gooien en gelukkig werd het goed opgevangen 🙂 Tof spelleke vonde ze en zo ontstond: pakt ’t of brakt ’t 😛 Er werden heel wat eieren de lucht in gegooid maar ze werden niet allemaal gepakt met als gevolg dat er ni veel eieren overbleven om op te smullen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s