Paastraditie: vos roven

Tradities moeten in stand gehouden worden. De moe van Eric zorgde ervoor dat de hele familie samen kon Pasen vieren, zelfs de kinderen van haar nicht werden uitgenodigd 🙂 Os moe en haar nicht Marieke; de kinderen van Marieke, Gaby en Paula met de wederhelften Kris en Ronny en ook Josefin, die getrouwd was met den broer van Marie, en haar zoon René met zijn vrouw Chris waren van de partij. De goeie oude tijd 🙂

Nu os moe er niet meer is, wordt de traditie verdergezet door ozze Leo en os An. Met pasen komt de ganse familie nog bij elkaar om “de vos te roven”. Wat dat betekende, wist ik helemaal ni want dit is een paasgewoonte met een “Kempens Karakter”, nl in Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lille, Nijlen, Olen en Vorselaar. Hier brent de vos met Pasen eieren. De eieren worden gekookt met ajuinshellen en zo kleuren de eierschalen mooi donder. Deze gekookte en nog warme eieren worden door de vos in de tuin verboren. De vos is het symbool van vruchtbaar te zijn, zoals het soortgelijk verhaal van de ooievaar.

De tafel wordt klaargezet, de nodige voorbereidingen en ondertussen hebben de allerkleinsten, Simon en Seppe, een speeluurtje in de speeltuin vlakbij met nonkels, tantes, Brent en Yentie en Jeroen. Ze arriveren net te laat want de vos is juist gepasseerd. Mandjes staan klaar en de vos heeft goed zijn best gedaan. Gekleurde en chocolade eitjes liggen verstopt in den hof en er wordt heel wat afgelachen, gespeeld en eieren geraapt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s