Sant Pere de Casserres

Onze planning van gisteren is niet helemaal afgewerkt:

  • Stuwmeer : OK
  • Vic : OK
  • Klooster van Cassarres NOK

Het bezoek aan het klooster konden we echt ni overslaan. Na het ontbijt, inpakken dus en op weg naar het klooster om ozze Leo wa manieren te leren 🙂

Het klooster “Sant Pere de Cassarres” is het enige benedictijnenklooster van Orsana. Volgens een oude legende werd het klooster gesticht door de burggraven van Orsana, wier zoontje stierf. De kist werd op een ezel geplaatsten waar de ezel stopte, bouwden ze het klooster ter ere van de Heilige Peter. Het klooster werd in gebruik genomen in 1012 maar de kerk werd pas ingewijd in 105o.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De abdij had geen voorziening voor 12 monniken en werd gedegradeerd tot een priorij. In 1079 verloor het zijn onafhankelijkheid en werd het overgedragen aan het grote klooster van Cluny.

In de 13de eeuw vermeerderde de bewoners maar in de 14de en 15de eeuw daalde de populatie wegens gebrek aan middelen zodat het klooster niet meer kon onderhouden worden. In 1573 werd het overgenomen door de Jesuïten en werd een boerderij tot ze verdreven werden.

Later werd het eigendom van de Arisa-Pallas family tot in 1991 toen het overgedragen werd aan de provincie Orsona. Het werd gerenoveerd tussen 1994 en 1998.

Momenteel is er een permanente tentoonstelling die de interpretatie weergeeft van de levenswijze van de monikken.

  • De kelder werd gebouwd tijdens de laatste fase van de bouw van het klooster. Ze bewaarden er hun voedsel dat ze zelf wonnen op het land. Daarom is er ook een buitendeur.
  • Het klooster werd gebouwd in de 11de eeuw en is het oudste nog bestaande voorbeeld van een klooster in Catalonië waarbij het dak van de veranda ondersteund is met kolommen en het enigste met vrijstaande kolommen in drie van de vier hoeken.
  • De keuken het vormde een eenheid met de refter. Het oorspronkelijke dak werd verwijderd omdat een tussentijdse plafond werd gebouwd in de 19e eeuw. De bakstenen gewelven werd gebouwd tijdens de restauratie in 1969. Wijziging in het klooster hebben geleid tot het verdwijnen van alle overblijfselen van het keukenmeubilair en installaties, afgezien van de drains die nog steeds te zien op de muur op het zuiden. Er waren er geen overlevende voorbeelden in Catalonië zodat de reconstructie is gebaseerd op 11de-eeuwse plannen getekend door heilige Gallen, met een centrale open haard.
  • De slaapzaal vormde een geheel  met de kapittelzaal en het scriptorium.Het werd verdeeld in overeenstemming met de werkomstandigheden van de gemeenschap. Het was het eerste gebouw opgericht als residentie voor de monniken, terwijl de kerk en de andere gebouwen werden voltooid.  Daarom de deur in de zuidelijke muur waardoor je rechtstreeks buiten kon. De deur in de oosten gelegen muur leidde direct tot de latrines.
  • De kapittelzaal is onderdeel van de eerste gebouw. De open deur om directe toegang te geven vanuit het klooster. Hier ontmoetten de monniken elkaar om te lezen en te debateren over het dagelijkse leven van de gemeenschap.
  • Het scriptorium ligt aan het noordelijke einde van de slaapzaal. De kamer was verdeeld in twee verdiepingen met een deur in de bovenste  met de bewaarde kast voor het opslaan van boeken en manuscripten. Het kopiëren en het illustreren van boeken was één van de belangrijkste taken van de monniken in de middeleeuwse kloosters. De drukpers moest nog worden uitgevonden wa btetekende dat boeken en illustraties handmatig moesten gemaakt worden op perkament tot de 13e eeuw.
  • De priors kamer, boven de kelder, met toegang vanuit de vestibule, werd oorspronkelijk bedekt met een dak ondersteund op houten balken. In de 14de eeuw werd deze dakconstructie vervangen en in de 15de eeuw werd de kamer verlengd. De prior en abt hadden dus een eigen kamer gescheiden van de rest van de monniken. Het bood meer mogelijkheden en er was een open haard voorzien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s