Bezoekje bij de 100-jarige Zr Cecilia

Zoals beloofd aan Zr Cecilia, die op 12 april haar 100ste verjaardag vierde, brachten we haar een kort bezoekje in de Lindelo. Ze zat rustig op haar kamertje wat te dutten als we arriveerden en ze wist eigenlijk ni goed wie we waren. Als we haar vertellen dat het Eric en Rita zijn, van de moe an Eric, die naast haar aan tafel zat vroeger, weet ze het. Ze is heel enthousiast en in haar nopjes omdat we nog aan haar denken. Julia zal ze nooit vergeten want die had ze graag en ze heeft haar al heel erg gemist, vooral in’t begin. Ze was een echte levensgenieter vertelt ze en daarom kwamen ze zo goed overeen 🙂

Haar kamertje lijkt overvol met al die tijdschriften, foto’s en brieven. Als er bezoek is, geniet ze graag van een glaasje wijn dus wandelen we naar ’t cafetaria. Met haar looprekje loopt ze nog vlotjes tot ginder en ondertussen babbelt ze honderduit. Ze kan er niet van over dat wij speciaal langskomen voor haar.

In de cafetaria staan altijd vrijwilligers achter den toog om te helpen. Hij komt de zuster even goeiendag zeggen en een grapje maken: “de wijn is op zuster, dus ik heb een glaasje water voor u bij”… Daar kan ze ni van over en ze moet dan ook hartelijk lachen als Eric haar glaasje wijn brengt.

Ze vertelt honderduit over haar verjaardagsfeest en toont ons de artikels uit de gazet,.. Het opbergvak in haar loopwagen ligt vol met tijdschrijften en foldertjes en fotoboekjes. Zo toont ze ook nog een fotoboek die haar neef gemaakt heeft voor haar 90ste verjaardag. Eigenlijk was het een menu met foto’s van de zuster van kleine baby tot toen.. Haar ouders hadden een schoenwinkel vroeger dus waren ze redelijk goed bedeeld. De babyfoto’s zijn echt heel schattig. Ze was de oudste van 5 kinderen en toont ons ook heel trots de foto met haar vader. Net voor ze naar ’t klooster ging, mocht ze nog naar de fotograaf. Dat was wel grappig zei ze: ik vertrok naar de fotograaf in mijn gewone kleren en kwam terug in ’t zwart gekleed want zo moest ik naar ’t klooster. In 1930 treedde ze in ’t klooster van de apostolinnen. Ze gaf muziekles, Nederlands, Frans en goedsdienst. Nog steeds komen oud-studenten  haar een bezoekje brengen.

Een bril heeft ze nog ni nodig, enkel om te lezen. Enkele jaren geleden wandelde ze zelf nog de dijk af van Blankenberge. Ze vertelt ons ook van haar neefje die pas zijn 1ste communie deed. Als cadeau voor zijn 6de verjaardag gingen ze een weekendje naar Eurodisney in Parijs. Dan zulde Frans moete prate, zei de zuster hem. Ja, dat is zo maar zou de zuster hem dan nog verstaan als hij terug was? 😛

Een uurtje was zo voorbij en toen ik alles netjes teruglegde in het opbergmandje van haar loopwagentje, vond ik nog een fotomap. Ik vroeg of we nog even vlug mochten kijken. Het waren foto’s van het eeuwfeest, zag ze verbaasd. Die had ze zelf nog niet gezien !

Als we even nadien terugwandelen, vraagt ze of we haar geretteketet nog ni muug ware.. en ze was wel een beetje ambetant omdat ZIJ ons gevraagd had om mee naar de cafétaria te gaan. Ze vroeg ook nog naar ozze va en naar de fotograaf, de Leo. Ik vroeg haar of ze nog wist dat die haar schouders masseerde en ze zei direct: oh ja, da mag die nog es kome doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s