Met Femma naar Mechelen – Vlietenkelder

We brengen een bezoek aan de Vlietenkelder. Kijk maar hoe we er binnengeraken 🙂

Nog vlug een fotootje van iedereen vooraleer we onder de grond verdwijnen. Je weet maar nooit 😛

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Mechelen is ontstaan op de hoge oevers van de Dijle. Het was een belangrijke handelsweg. Langs de lage oevers was er een moeras en na indijking van de geulen ontstonden er Vlietjes. Het centrum van Mechelen overstroomde en daardoor verplaatste het centrum zich.

Door industrie en grotere bevolking werden de vlietjes algauw open riolen. Er onstonden epidemiën zodat de vlietjes moesten verdwijnen en in het begin van de 20ste eeuw startten ze met de grote werken. Er werden rioolbuizen voorzien en ze werden overwelfd zodat de binnenstad omzeild werd via een kanaal. Men diende sluizen te voorzien op de Dijle om overstromingen te voorkomen maar uiteindelijk verdwenen de laatste vlietjes

We brachten een bezoekje aan de Vlietenkelder die opgedeeld is in 3 delen.

In het 1ste deel vertelde de gids ons over de geschiedenis van het water en hoe de vliet ontstond.

In het 2de gedeelte  vindt men restanten van een prehistorische boot. Deze werd in 1904 gevonden aan Nekkerpoel en is de oudste van België en zelfs van Europa.

De 3de ruimte is een reconstructie van een schuilkelder en het is serieus verschieten als we gebombardeerd worden ..

Dan zit de rondleiding erop en het is ondertussen al half 2 gepasseerd. Tijd voor een lunch in restaurant Mille in de Nauwstraat. We krijgen verse aspergesoep, rijst met gestoomde groentjes en Mechelse Koekoek en nog een taske koffie met een versnapering.. Het heeft ons heel goed gesmaakt in dit gezellig restaurantje. Goe gevonden van de organisatie !

Rond 15u bezoeken we de Sint-Romboutskathedraal en enkelen bezoeken de toren. 560 trappen te gaan met enkele tussenstops maar het zou de moeite zijn. Omdat het weer ni echt helder is en er een strakke wind staat, besluit ikzelf ni mee te gaan naar boven.

We besluiten de kerk binnenin te bezichten en er is een huwelijksceremonie bezig. Er staat een limousine voor de deur en de kerk is mooi versierd.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

We hebben nog even de tijd om een winkelstraatje mee te pikken en een “verwarmd” terraske te doen. Veel te vlug is  het alweer tijd om terug te keren naar het station “Neckerspoel” om huiswaarts te keren. We komen nog enkele studenten tegen en in het station besluiten we de roltrap te nemen behalve.. Arlette die de trap neemt. Tegelijkertijd arriveren we aan de hoek van de trap en ze kijkt zo verwonderd dat het ons een plezante lachbui bezorgt…

Een gedachte over “Met Femma naar Mechelen – Vlietenkelder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s