Met Femma naar Mechelen – Dijlewandeling

Goedemorgen allemaal, we zijn met 18! Een gezellig groepke Merret-Berregse vrouwe rijdt vandaag met de trein naar Mechelen. Linda en Anita zijn al weste proef-trein-rijde en op verkenning geweest dus we hoeve ons alleen maar te amuseren 🙂

We vertrekken in het station van Mol en hebben slechts 1 overstap in Antwerpen-Centraal. Om onze volgende trein te zoeken hebben we een klein half uurke den tijd. Eénmaal in de trein richting Mechelen worden we  getrakteerd op een verse koffiekoek.

We krijgen nog even de tijd op een tas koffie te drinken en om u worden we aan de Grote Markt verwacht. De gids begeleidt ons tijdens de Dijlewandeling. Op zaterdagvoormiddag is het markt zodat het wel heel druk is hier. We zien de Sint-Romboutstoren aan de andere kant van het plein en huizen met verschillende stijlen.

DSCN7199

We staan vlak aan het bronzen beeld dat de naam “Het Opsinjoorke”.

Tijdens een stoet gooit men een pop omhoog in een doek en vangt men deze opnieuw op. Maar de feestvierders hebben al een glaasje teveel op zodat de pop ernaast zou vallen als een Antwerpse toeschouwer zijn armen niet uitsteekt om de pop op te vangen. Maar hij wordt ervan beschuldigd de pop te willen stelen. Er ontstaat een gevecht en het slachtoffer stuurt een protestbrief aan de rechter en eist schadevergoeding. De bijnaam van een Antwerpenaar is Sinjoor dus daarom.

We wandelen langs heel wat historische gebouwen zoals de Sint Romboutskathedraal (13de eeuw) met de Sint- Romboutstoren die erkend is als werelderfgoed door UNESCO. Hier werden belangrijke documenten bewaard en diende tevens als belfort. Bij alarm en gevaar werden de klokken geluid. We passeren ‘De Cellekens’, een gratis opvanghuis voor alleenstaande, behoeftige vrouwen. We komen aan de voormalig brouwerij Lamot die in de midden jaren 90 leeg kwam te staan. Het werd gerenoveerd tot een Congres- en Erfgoedcentrum en erlangs kwamen winkels, horeca en woongelegenheden. Op onze weg naar de brug staan 3 zeer speciale huisjes, het Paradijske, De Duiveltjes en het huis Sint-Jozef. We vervolgens onze wandeling naar de Vismarkt met nog authentieke huizen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s