Met Tokheim naar Ma Rollen

Vandaag rijden we met Tokheim naar Brussel voor een begeleid bezoek aan de Marollen en de Zavel. We zijn er nog nooit geweest en ik stel me de Marollen voor als een arme wijk in de grote stad in tegenstelling tot de Zavel, waar de rijke Brusselaars vertoeven.

De naam Marollen is een verbastering van de zusters Mariam Colentes (zij die Maria vereerden). Ze zorgden voor de armsten en leidde meisjes op tot dienstbodes voor de rijkeren. Maricollen werden later Marollen, leert de gids ons.

In de 12de eeuw kreeg Brussel een omwalling en de armen werden daar buiten gesloten. De Marollen situeerde zich toen rond de Kapellekerk, het Sint-Pietersziekenhuis en aan de Huidevettersstraat. In de 14de eeuw, wegens overbevolking, breidde de omvalling uit en behoorde de Marollen ook tot de stad. In de 2de helft van de 19de eeuw werd het Justitiepaleis op de Galgenberg gebouwd en werden duizenden huisjes onteigend. De Maroliens waren woedend op de architect, Joseph Poelaert en zo ontstond de naam “Skieven architek” (een verbastering van chief architect). In de jaren 60, begin jaren 70 zou men het Justitiepaleis nog uitbreiden maar er kwam verzet vanuit de Marollenwijk en de uitbreiding verplaatste zich naar de Louizawijk.

De bus stopt op het Poelaertplein, waar we nog de kans krijgen om rustig wat wakker te worden en bij te babbelen:

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

We vertrekken op het Poelaertplein waar de Marollen aan onze voeten liggen. Via een lift, lijkend op een boorplatform, gaan we van het Poelaertplein naar de Minimenstraat.

Enkele bezienswaardigheden:

  • De Berg van Barmhartigheid (Mont-de-Piété) is een pandjeshuis. Mits bepaalde voorwaarden, kan je er een lening verkijgen door een voorwerp te laten schatten door een deskundige. Het voorwerp wordt in bewaring gegeven voor een korte termijn. Na schatting stelt men een leningscontract op en het geld wordt cash uitbetaald. Door het geleende kapitaal, vermeerderd met intresten en kosten, te storten, kan je het voorwerp terugkrijgen of je kan verlengen. In geval van niet-betaling of op vraag word het voorwerp openbaar verkocht.
  • Het Bruegelhuis, een door Victor Horta ontworpen Kleuterschool (De kindertuin)
  • De Antiekmarkt op ’t Vossenplein
  • Gevels met tekeningen van stripfiguren
  • Oorspronkelijke Brusselse straatnamen
  • Cité de Rasière. De 7 sociale woonblokken met duidelijke art nouveau-invloeden

Nog een snoepertje tussendoor en een lekkere maaltijd in een heel tof restaurant-galerie : Bla Bla. De regent klettert op de dakraam maar we zitten droog, warm en gezellig samen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s