Trage schildklier – hypothyreoïdie

Sinds enkele maanden voelde ik me ni echt super! ’t Zou wel te maken hebben met de omschakeling van 10 maanden thuis naar een fulltime job.. Dat kon ik toch ni echt geloven maar soms was het echt wel zwaar. Nog een geluk dat mijn bordje ’s avonds klaarstaat en het meeste huiswerk al klaar is. Toch maar es even naar den doktoor die een bloedafname deed.

Resultaat: traag werkende schildklier. ’s Morgens een pilleke nemen op nuchter maag en na een 2-tal maanden nog es opnieuw een bloedcontrole. Verleden week ik dus voor het resultaat wat niet echt meeviel: van 1.3 naar 5.8 ofzo.. dus het was nog sterk achteruitgegaan. Mijn dosis medcijnen even verdubbelen en dan binnen een 2-tal maanden zou het dan toch een beter resultaat moeten geven.

Even gaan kijken wat dit allemaal betekent:

De schildklier zit aan de voorkant van uw hals, onder de adamsappel, op een centrale plaats waar zowel de cellen in je hersenen kan bereiken als de cellen lager in je lichaam. Je schildklier maakt een hormoon aan, thyroxine (T4) dat alle essentiële processen in je lichaam regelt. Dit noemen we ook wel je stofwisseling. Hierdoor is je schildklier niet alleen verantwoordelijk voor je hele gezondheid maar heeft het ook grote invloed op je energieniveau en hoe je je voelt.
Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier te weinig hormoon aan.

Door minder schildklierhormoon in het bloed, wordt de stofwisseling dus ook minder gestimuleerd. De stofwisseling is daardoor langzamer. We noemen dit hypothyreoïdie.

Hypothyreoïdie komt vijf keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en wordt groter naarmate u ouder wordt. De ziekte begint vaak sluipend, zodat geringe veranderingen niet opgemerkt worden.

Meestal is het een auto-immuunziekten. Dit ontstaat doordat ons immuunsysteem eigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd gaat zien en hiervoor antistoffen aanmaakt. Uw lichaam gaat dan antistoffen maken tegen uw eigen schildklier. Als reactie maakt uw schildklier te weinig schildklierhormoon. Uiteindelijk kan de schildklier helemaal stoppen met het maken van schildklierhormoon.

Je lichaam bestaat uit miljarden cellen die allemaal voortdurend moeten worden vernieuwd. Dit is een proces dat continu gaande is. Als je stofwisseling vertraagd doordat er onvoldoende schildklierhormoon wordt aangemaakt dan geeft dit een lange reeks van lichamelijke én geestelijk klachten.

Lichamelijke klachten onder andere aan obstipatie, vocht vasthouden, kouwelijk zijn, spier-en gewrichtspijnen, droge huid, haren en nagels, hoofdpijn, PMS klachten, opgeblazen gezicht, gewichtstoename, te hoge of te lage bloeddruk, gebrek aan energie om dingen te doen.

Geestelijke klachten onder andere aan angstig zijn, onzeker worden, besluiteloosheid, depressieve klachten, nervositeit, slaperigheid, paniekgevoel, stemmingswisselingen, negatief zelfbeeld, concentratiestoornissen, uitstelgedrag, constant gevoel van stress, gebrek aan plezier.

Niet alle symptonen dienen aanwezig te zijn maar pas na een aantal weken merkt u dat de medicijnen helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s