Tyfoon Haiyan, in de Filipijnen Tyfoon Yolanda genoemd

Op 6 november bereikte Haiyan de kracht van een supertyfoon. Op 8 november bereikte hij het Eiland Samar in de Filipijnen en de wind bereikte snelheden van 314 km/u. Om 7u arriveerde de tyfoon by Tolosa in Leyte en om 9u40 bij Daanbantayan op Cebu. Na een passage ten noorden van Palawon om 20u trok de storm verder richting Vietnam.

Hele provincies waren dagenlang afgesloten van alle elektriciteits- en communicatienetwerken.

De eilanden Samar en Leyte werden het hardst getroffen. Het zijn trouwens de armste regio’s van de Filipijnen. Hun huizen en veelvuldig aanwezige kokospalmen hadden geen enkele beschutting tegen de wind.Men schat dat de doortocht van tyfoon Haiyan het leven kostte van meer dan 2.500 mensen.

De kuststad Tacloban op Leyte werd totaal verwoest. Gebouwen en huizen werden overspoeld door een vloedgolf en weggewaaid door de wind, bomen werden uit de grond getrokken, er zijn aardverschuivingen en modderstromen. Communicatie is niet overal mogelijk. Er zouden nog een 70-tal Belgen onbereikbaar zijn in de zwaarst getroffen gebieden;

Filipinos zijn krachtige mensen en ze zitten niet gewoon te wachten op hulp. Vanuit Manila en Cebu probeert men crisiscentra op te zetten om geld en hulpgoederen in te zamelen.

Heel de wereld stuurt hulp naar de Filipijnen. Het B-FAST-team van België heeft 40 ton hulpgoederen bij. Tacloban is de locatie die het B-Fast Team toegewezen kreeg. Ze starten hier met de inrichting van een veldhospitaal en een waterzuiveringsstation.

De overlevenden moeten verder en zijn begonnen met het begraven van de slachtoffers. Hulp komt heel traag op gang en duizenden mensen zitten nog zonder water en voedsel en leven tussen het puin. Dit brengt natuurlijk nog extra gezondheidsrisico’s mee. Wegen zijn er niet meer en daarom is het zo moeilijk om hulp ter plaatse te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s