Onderzoeksresultaten

Deze week vonden er nog al wat onderzoeken plaats teneinde een diagnose te kunnen stellen bij moe Dekkers. Het positieve nieuws was toch dat haar hart nog voldoende zuurstof krijgt zodat een onderzoek van de kransslagaders niet nodig blijkt. Maar nog steeds is os moe misselijk en heel zwak. De medicatie die men opstart om haar hartritme te normaliseren, blijkt niet echt te werken.  Daarom kon ze donderdag niet mee op consultatie bij Dr Van Walleghem voor haar rugproblemen en we willen natuurlijk geen risico’s nemen.

We gingen dus zonder os moeder naar Dr Van Walleghem die tijd maakt  voor ons om haar opinie hieromtrent te geven. Op de CT-scan zien we dat er een enorme verkalking is in os moe haar onderrug. Daarom is een operatie uitgesloten want dit is dus heel broos bot. De procedure is dan dat er infiltraties plaatsvinden om de pijn te verminderen. Omdat de 1ste infiltratie geen resultaten gaf, werd de 2de infiltratie schuin tussen de wervels gedaan, zodat men dichter bij de zenuw kon komen. Omdat de zenuw al heel erg nauw zat en bij de inspuiting nog nauwer zou komen te zitten, was het een heel pijnlijke spuit. Normalerwijze zou het ingespoten medicament zich verspreiden na enkele dagen en na 14 dagen zou er echt een serieuze verbetering dienen op te treden. Bij os moe was dat niet het geval omdat de zenuw te hard gekneld zat. Dit is natuurlijk heel spijtig. Nu zullen er andere pijnstillers dienen opgestart worden om de pijn draaglijk te maken. De pijnpleisters waren ook niet echt een goed idee wat duidelijk bleek nadat Dr Van Walleghem ons de werking ervan uitlegde. Via de vetlaag zou het medicament zich verspreiden in het lichaam maar os moeke weegt nog nauwlijks 50 kg zodat de medicatie bij haar in haar spieren zou opgenomen worden. Bij de minste lichaamsverhoging, koorts of zelfs een warm bad, zou er veel te veel medicatie tegelijkertijd vrijkomen zodat ze zich echt ziek, misselijk, brakerig, … zou voelen  Maar er zijn echt goei medicamenten die voor dames van os moeder haar leeftijd heel goed kunnen helpen en weinig bijwerkingen hebben.

Dit alles is natuurlijk iets dat opgelost moet worden nadat de problemen met haar hart zijn gestabiliseerd. Dr Schurmans was donderdag terug uit verlof en vrijdagmorgen vroeg hij om even langs te komen met de kinderen om de resultaten van de onderzoeken even te bekijken.

Moeke Dekkers heeft dus een serieus hartprobleem. Ondanks de zware medicatie om haar hartritme stabiel te krijgen, blijft het ritme toch onregelmatig kloppen van 80 naar 130 en zelfs tot 180. De rechtse halsslagader is ook duidelijk verdikt. Dit is natuurlijk niet zo’n goei nieuws. Daaom is haar hart enorm verzwakt en reeds vergroot.  Hij wil ons dit even melden zodat we op de hoogte zijn en ons bewust zijn van de gevaren. Het zal zeker ook niet meer verbeteren dus we dienen naar de toekomst toe even te overleggen hoe het nu verder moet. De ondezoeken zijn afgelopen, de medicatie (een 10-tal pillen en bloedverdunnes) is opgestart en hier in ’t ziekenhuis kan men niks meer doen. Het is niet zo dat ze morgen het ziekenhuis moet verlaten maar ze kan hier natuurlijk ook geen weken meer verblijven. De vraag is nu dus, kan ze zo naar huis mits de nodige hulp of kan ze beter eerst even naar een rust- en verzorgingstehuis om dit allemaal een beetje te laten bezinken.

Tijdens een tas koffie kunnen we al even ons zegje doen tegenover mekaar, als kinderen van, met ieder zijn eigen ideeën en vooruitzichten. Vader komt er ook nog even bijzitten en hij heeft het natuurlijk zwaar met dit nieuws. Het gaat ook allemaal zo snel. Net voor nieuwjaar fietste os moeke nog zelf naar de winkel en enkele dagen na nieuwjaar kon ze niet meer stappen. Hoe gaat iemand die nog zo actief bezig was met haar huishoudelijke bezigheden zoals koken, poetsen, wassen, strijken,… daarmee om? Om dit te kunnen plaatsen is er zeker wat tijd nodig.. afhankelijk zijn van en alles op enkele weken uit handen geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s