Ten rade bij de sociale dienst

Binnekort moet os moeke het ziekenhuis verlaten dus we gaan even ten rade bij de sociale dienst. Welke mogelijkheden zijn er aangaande opvang thuis of is het beter om haar even op kort verblijf te sturen in een Rust- en VerzorgingsTehuis?

Daar lig je natuurlijk van wakker en dus heb ik dit voor mezelf al even afgewogen.

Thuis heeft ze wel degelijk hulp nodig (mantelzorg)

 • Persoonlijke verzoring: wassen, medicatie,…
 • Huisdokter op regelmatige basis
 • Logistieke hulp: schoonmaken, wassen, strijken
 • Maaltijden
 • Boodschappen
 • Bankzaken en administratie

Er dienen wel goede afspraken gemaakt worden tussen os moeke en ons maar ook met de hulpverleners. Dit allemaal opvolgen en regelen gaat natuurlijk wat energie kosten. We gaan wat meer moeten langsgaan en het is niet altijd makkelijk want onze bezorgdheid en emoties hebben natuurlijk een weerslag op ons eigen gezinsleven. Met mijn fulltime job lijkt dit allemaal niet zo simpel.

 • Wat als hulpverleners afwezig zijn wegens ziekte, verlof,… en wie gaat dit allemaal opvolgen?
 • Moeder gaat soms alleen zijn. Ze is vatbaar voor bloeddrukschommelingen wat dus gevaarlijk is om te vallen.
 • Hoe gaat ze zich de ganse dag bezighouden. De laatste weken thuis deed ze de afwas met één elleboog leunend op de afwasbak en ging ze de was insteken,…
 • Gaat ze ons vertellen als er iets mis is. Momenteel houdt ze zich sterk want nu de pijnpleisters verwijderd zijn, heeft ze opnieuw meer last van haar rug en benen. Je merkt het gewoon als ze zich beweegt in bed of als ze probeert op te staan. Zelfs als ze op bed ligt gaat ze op haar ellebogen steunen om haar rugpijn wat draaglijk te maken
 • en dan is er ook nog os vader die het heel moeilijk heeft met de ganse situatie. Hij zal os moe wel goed soigneren maar zelf is hij niet erg sterk. Hij kan ook niks meer onthouden. Zo heb ik een voorbeeldje van verleden week. Na het eten ging hij zich gaan wassen en proper kleren aandoen om os moe te gaan bezoeken. Zijn ondergoed zou wel klaarliggen, zei hij. Vader, vroeg ik, wie zou dat dan moeten doen hebben? Ah ja.. os moe is ni thuis eh….

Pffff.. waarom is dit allemaal zo moeilijk? Hopelijk kunnen ze ons goede raad geven. Het is allemaal toch wat makkelijker om te beslissen met wat hulp van derden.

We worden rond 15u verwacht en de sociale dienst heeft de dokter en de verpleegsters reeds gecontacteerd voor de nodige info. De verpleegsters zeggen dat os moeder haar nog zelfstandig kan wassen en ze stapt met haar rollater zelf tot de badkamer. Daarom is er geen andere optie dan naar huis te gaan. Ze is immers nog veel te goed voor een rusthuis. Dat zou enkel kunnen als ze niet meer kan stappen. Trouwens er is nergens plaats in de buurt, zelfs niet voor kort verblijf. Enkel het nieuwe rusthuis van Turnhout heeft nog enkele bedden vrij waar ze eventueel iemand kunnen plaatsen. Dat is natuurlijk geen optie want ik zie os vader ni elke dag naar Turnhout rijden.

Maar er is geen discussie en we gaan even bij os moeder ten rade. Bij haar was de sociaal assistent nog niet gaan luisteren. Os moeder wil natuurlijk naar huis en had al met de specialist afgesproken om tot na het weekend in ’t ziekenhuis te blijven. Zo krijgen we de kans om de hulp te regelen die ze nodig heeft.

 • 1 dag per week de verpleegster
 • 3 dagen x 4u per week  een logistieke hulp om het huishouden te doen.

Ze belooft nog dat ze thuis geen huishoudelijke taken meer gaat doen en voor de rest is alles besproken.

Het voelt eigenlijk allemaal niet zo goed omdat we serieus ongerust zijn over haar conditie. Hopelijk kan ze zich een beetje neerleggen bij de situatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s