Rondkijken in stad Oostende

Zaterdagmorgen was het schitterend weer in Oostende en na ons ontbijt wandelen via de dijk van Mariakerke tot de Thermea Palace voor de aanvang van onze stadswandeling. Onder de bogen van de Thermea Palece komen we Jos en Lydia tegen. Jos komt ook naar het revalidatiecentrum van Geel om te oefenen na een rugoperatie met vele complicaties. Ze wisselen af om in de stoel te zitten, zo kan Jos zijn wandelingetje ook maken. Goe gevonden 🙂

We starten net voorbij Thermea Palace aan het Koningspark. We wandelen langs de Japanse Tuin  ‘Shin Kai Tei’  wat Diepe Zee Tuin betekent. Hier bevindt zich tevens de Koninklijke Villa wat momenteel een gezondheidscentrum is met een revalidatiecentrum en een zorgverblijf voor herstel en vakantie.

Via de Koninginnelaan, een groene boulevard, wandelen we naar de Konklijke stallingen, een beschermd monument. Deze Noorse stallingen werden gebouwd in opdracht van Koning Leopold II dateren van 1903. Alles werd in Noorwegen vervaardigd en per stoomschik naar Oostende gebracht waar het door Noorse arbeiders gemonteerd werd in  een Noorse drakenstijl. Het was klaar in 1905 maar diende nooit  als stallingen. In WO I verbleven hier vluchtelingen en in 1927 werd het als school gebruikt. Sinds 1964 is het een sportcentrum.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

We kuieren via de Kaïrostraat naar de Edith Cavallstraat tot het Filip Van Maestrichtplein. Hier bevindt zich de Joodse synagoge. De voorgevel  is een verkleinde kopie van die van Frankfurt. Het portiek rust op tien zuilen, symbolen voor de tien geboden en heeft  een prachtig brandglasraam met het zegel van Salomon.

Links in de Amsterdammerstraat, op de hoek met de Jules Peurquaetstraat bevindt zich het buurthuis Oud Hospitaal.  Dit is een plaats waar mensen elkaar ontmoeten, zich ontspannen en vorming krijgen. Verder langs de Antwerpenstraat en de Sint-Jozefskerk waar we de Alfons Pieterslaan oversteken. We wandelen verder langs de Rogierlaan waar het eerste flatgebouw van Oostende staat en de Middenschool. We arriveren op het Leopold I-plein met het bronzen beeld van Koning Leopold I. Het standbeeld is kt het oudste wat op dit plein nog bewaard is. De woningen zijn vervangen door moderne appartementen.

Vervolgens langs de Karel Janssenslaan en de Leon Spilliaertstraat naar het Leopoldpark.

Het Leopoldpark is een landschapspark met vijvers, bloemenperken, wandelwegen,… In 1933 werd  een bloemenuurwerk aangelegd op de plaats waar “Dikke Matille” nu ligt. De heuvel was al jaren met bloemenmotieven beplant met op de achtergrond een fontein. Het bronzen klokje (1748) is afkomstig uit de Sint-Pieterskerk die in 1896 afbrandde. Langs beide kanten van het uurwerk werden watervallen gemaakt die uitmondden in de vijver. Spijtig genoeg was er heel was schade in WO II. In 1963 verhuisde men het bloemenuurwerk. De grote koperen wijzer weegt 90 km, de kleine 70 kg.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

We wandelen dwars door het park en komen op de hoek Leopold II-laan en Karel Janssenslaan en zien hier het postgebouw, Dikke Matille en het Kursaal.

Eindelijk zijn we dan in de Witte Nonnenstraat, een winkelstraat. Via onze plaatselijke horecagids met persoonlijke service van Carmen, kregen we hier de opdracht om een koffiete te gaan drinken en taart te proeven bij “Domino” een gezellig huisje met bomma-interieur. Nog een leuk adresje was “Zoë” op de Groentemarkt met de 2de beste koffie van West-Vlaanderen (de 1ste is bij 3D-lunch :-))  of op het Mijnplein bij de Familie Janssens, een kleine koffiebar uitgebaat door Antwerpenaren.

Via de Kerkstraat verder naar de Engelse wijk (de oudste kern van Oostende): Louisalaan – Achturenplein – Spanjaardstraat – Kapucijnenstraat – Langestraat) . We passeren nog de Vlaanderenstraat en het Ensorhuis en verder naar Van Iseghemlaan tot het Kursaal en de Zeedijk. Verder richting het station en de Graaf de Smet de Naeyerlaan en om uit te bollen nog even naar het Maria-Hendrikapark.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s