Femma-paëlla en meer creatief koken met Roel

Het allerlaatste moment heb ik toch nog ingescheven voor de kookles ook al wist ik totaal niet wat de menu zou zijn.

En het zal opnieuw zo zijn: wie niet meedoet, heeft ongelijk🙂

Een Fiskessuppe, paëlla en als nagerecht, rijstpap uit Portugal stonden op de menu. Oeps.. vissoep is niet mijn ding en de paëlla lust ik wel maar zonder de mosseltjes of schelpjes. Wat een geluk stond mijn favoriete nagerecht op het programme en de keuze was dan ook rap gemaakt als we in groepjes verdeeld werden.

We startte met de rijstpap omdat die toch wel even tijd nodig had. Het was een speciaal recept.
We sneden reepjes dunne schil van appelsien en citroen en verdeelde deze in heel smalle reepjes. Dan 5 dl water, een snufje (snuifje zal de Roel wel bedoelen eh :-P), 200 gr dessertrijst met de citroen- en appelsienreepjes onafgedekt laten sudderen tot de rijst het water opgenomen heeft. 1 l volle melk en kaneelstokje toevoegen en op heel laag vuur onafgedekt laten sudderen en regelmatig roeren. Als de rijst smeuïg wordt, kaneelstok verwijderen, 100 gr witte suiker, 2 eierdooiers en 1 el boter toevoegen. Blijven roeren tot de eierdooiers opgenomen zijn en de rijst romig is. Nog een 5-tal min. latendoorkoken en over de schaaltjes verdelen. En natuurlijk de pot proper maken met de pannelekker en lekker opsmullen. Klaar!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Ondertussen zijn ze al aan de soep begonnen. We gebruiken kabeljauwfilet en snijden die in 3cm brede stukken. We verwijderen de zaadlijsten en steelaanzet van de paprika en snijden het vruchtvlees in stukjes. We pellen 1 ui en 4 teentjes look en snipperen fijn. 2 wortelen in fijne plakjes snijden, 1 pastinaak schillen en in kleine stukjes snijden, prei en 2 selders wassen en prei in ringetjes snijden, selder in boogjes. 1 venkel in stukjes snijden en het groen apart houden. 4 aardappelen schillen en in blokjes snijden. OK snijwerk is klaar.

We smelten boter in een ruime pan en stoven de look, selder, ui en paprik zacht (ong. 10 min.). Kuiden met pezo.
Wortel, venkel, aardappel en pastinaak toevoegen en even roerbakken. Overgieten met 7.5 dl kippebouillon en 5 dl melk. Aan de kook brengen en gaar koken in 20min. Vis, 2.5 dl room en 1.5 el worcestershiresaus toevoegen, nog 5 min. gaarkoken en op smaak brengen met citroensap, peper en zout. Werk af met dille en venkelgroen.

De vissoep is heerlijk ook voor mensen die geen vissoep lusten🙂

En daarna komt het! Paëlla maken in een echte spaanse Paëlla-pan. Er komt heel wat voorbereiding aan te pas. 1 groene en 1 rode paprika in reepjes snijden, 2 uien en 3 tenen knoflook fijnhakken.

200 gr chorizo, 200 gr varkenshaasje, 12 gamba’s, 24 mosselen, 200 gr inktvisringen zonder deeg, 6 kippebillekes te verdelen over het aantal personen.

Verwarm olijfolie in de pan bak alles aan en zet aan de kant: inktvis, kip, varkensvlees, chorizo
Bak in dezelfde pan ui en 1.5 kop (350 gr) langkorrelige rijst glazig in olijfolie terwijl je roert. Aanlengen met kippebouillon; het dubbele volume van de rijst. Voeg 400gr gepelde tomaten, 2 capsules safraan toe en 200 gr diepvries doperwten toe. Laat 10 min. koken zonder roeren.
Voeg de voorgebakke stukken toe, duw de gamba’s in de rijst en mosselen. Laat nog 15 min. gaarkoken.

IK HEB NOG NOOIT ZULKE LEKKERE PAËLLA GEGETEN.. Eric kon thuis nog even proeven van een overschotje en kon het niet laten om de ganse portie nog op te smullen. MMMMMmmmmm

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Nog wat sfeerfoto’s

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Roel in actie🙂

Een gedachte over “Femma-paëlla en meer creatief koken met Roel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s