Eigenkweek tropische bananen

Bananen groeien aan een bananenplant die tot 7 meter hoog kan worden. Vanuit de wortelstok, die onder de grond vertrekt, groeien bladeren heel dicht bij elkaar. Daardoor lijkt het een stam. Bovenaan waaien de bladeren uit elkaar. Het duurt ongeveer 9 maanden vooraleer een plant volwassen is.

Tussen de bladeren groeit de bloemstengel die zich naar boven wringt. Aan de top van de stengel groeit een grote, paarse knop. De stengel is zo lang dat de knop al snel naar beneden gaat hangen. In de knop zitten bloemen waar de bananen beginnen te groeien. In het begin zijn de banaantjes nog niet krom en staan ze recht op de stengel. De grote, zware trossen gaan dan langzaam naar beneden buigen maar de bananen willen naar boven groeien; ze groeien tegen de zwaartekracht in en daarom zijn ze krom.

Uit één knop groeien wel 5 tot 10 kammen bananen; het kunnen er samen wel 200 zijn en 1 tros kan 30 tot 50 kg wegen. Elke plant heeft maar één knop en als de bananen geoogst zijn, gaat de plant dood. Gelukkig groeit er vlak naast de oude plant een nieuwe uit de wortelstok omhoog

Bananen zijn gezond:
* Rijk aan kalium, ijzer, fosfor, zink en suikers.
* Licht verteerbaar door hun laag vetgehalte
* Voorzien van veel koolhydraten, magnesium en ijzer
* Bevatten de vitaminen A, B1, B2, B6, B12 en C

maar het eten van overrijpe bananen is af te raden: ze bevatten namelijk een hoog suikergehalte.

Weetjes:

  •  Bananen tegen een kater: de bloedvaten kunnen zich gaan ontspannen door het hoge gehalte magnesium dat aanwezig is in bananen. Op die manier verdwijnt de kloppende hoofdpijn. De 3 natuurlijke suikers, fructose, sucrose en glucose zorgt voor een energieboost.
  •  Bananen helpen tegen ochtendhumeur en stress. Potassium is een vitaal mineraal dat de hartslag normaliseert, zuurstof naar de hersenen stuurt en de waterbalans van het lichaam regelt. Wanneer we gestrest zijn stijgt ons metabolismeniveau en verminderd het potassiumgehalte. Dat kan worden vermeden door bananen met veel potassium te eten.
  • Bananen bevatten tryptofaan, wat serotonine aanmaakt. Het stofje dat je een ‘gelukkig’ gevoel geeft. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die aan een depressie lijden zich veel beter voelen na het eten van een banaan.
  •  Bananen verlichten de irritatie bij muggenbeten als je de beet inwrijft met de binnenkant van een bananenpel
  •  Bananen helpen tegen zweetvoeten
  •  Banaan is de Arabische benaming voor vinger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s