Femma kokkerelt met Jeroen

Ingeschreven maar totaal geen idee wat we gaan klaarmaken. De keuze van Jeroen, daar  twijfelen we immers niet aan🙂 Vanavond wordt het een vis-menu:

Tartaar van rode biet, appel en gerookte paling met mierikswortel

Een mosselroomsoepje met safraan en knapperige groentjes (gelukkig zonder mosselen)

Op vel gebakken kabeljauwhaasje met ratatouille uit Nice, karnemelkpuree, gebruinde boter en grijze garnalen

Wat hebben we allemaal nodig en hoe maken we dit klaar (4 porties) ?

Voorgerecht

  • De tartaar: 1 grote rode biet, 1 ui, 4 opgelegde augurken, 1 el mayonaise, 4 el gehakte peterselie, 1 koffielepel Worcestersaus, pezo
  • De saus: 1 koffielepel mierikswortel, 2 el zure room, een scheutje citroensap
  • Afwerking: 150gr gerookte, gefileerde palingen ; 1/2 groene appel ; walnotenolie

Kook de geschilde rode biet in water en laat goed afkoelen. Snij ze grof en pureer in de blender. Hak augurken, kappertjes, ajuin en peterselie fijn. Meng de Worcestersaus, tabasco, mayo, ui, kappertjes, augurk, azijn en peterselie door de gepureerde biet. Kruid met pezo naar smaak.

Meng zure room, mierikswortel en citroensap en kruid met pezo.

Snij de gerookte paling in gelijke stukken, schil de appel en snij kleine plakjes.

Soep

(750gr mosselen), 3dl witte wijn, 1l visfumet, peterselie, 25g boter, 1 prei, 1 selder, 1/2 wortel, knoflook, saffraandraadjes, 3 dl slagroom, 2 kleine tomaten, pezo, verse bieslook

  • Mosselen schoonborstelen, in een grote pan met wijn, peterselie en pezo afdekken en aan de kook brengen; na 4-5 min. op een hoog vuur de pan schudden tot de mosselen open zijn; uit de schelp halen en kookvocht bewaren.
  • Reinig prei, selder en wortel; emondeer tomaat en snij in brunoise
  • Smelt boter en sueer prei, selder, wortel en look.
  • Zeef het kookvocht van de mosselen en voeg toe aan de gesueerde groenten
  • Voeg mosselen toe en werk af met safraan en laat laat nog 1 min. koken voor je room en tomaat toevoegt.
  • Schep soep in de borden, bestrooi met bieslook

Hoofdgerecht

40gr gebruinde boter, 700gr kabeljauw, pezo, kervel, nootmuskaat, 50g ui en knoflook, 100g paprika, 100g aubergine, 100g courgette, culinaire olijfolie, 150g verse garnalen, 15g tomatenpuree, 1 snede wit brood, 1 dl witte wijn, 3g kerrie, 250g aardappelen, 1 tomaat, 1dl room, 2dl karnemelk, 80g boter en

0,5 + 20 dl + g olie + boter 0,5 dl olie + 25 g boter

  • Verwijder korsten van het brood, snijd in blokjes en bak goudbruin in de olie met boter.
  • Schil aardappelen en snijdt in gelijke stukken; kook ze gaar en draai door een roerzeef. Voeg karnemelk, gebruinde boter, pezo en nootmuskaat bij.
  • Stoof voor de ratatouille de versnipperde ui en geplette knoflook in olijfolie. Stoof hierin de geschilde, in brunoise gesneden paprika, aubergine en courgette mee. Voeg tomatenpuree, wijn, pezo en kerrie toe en op het laatstt de gesneden, ontpitte tomaat. Smoor gaar op een zacht vuurtje, giet het vocht af en houdt opzij.
  • Kook het vocht met de room in tot sausdikte.
  • Ontschub, fileer de kabeljauw en bak de porties op de velkant goudbruin in olijfolie. Kruid met pezo en gaar ze verder in een lichtbeboterde ovenschotel met velkant naar boven.
  • Trek een strook karnemelkpuree op het bord met erbovenop garnalen. Dresseer de ratatouille ernaast en schik de kabeljauw. Giet er een beetje saus op en werk af met groene kruiden en broodcroutons.

Nog enkele sfeerbeelden:

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s