Vogelmicrobe

Zo leuk.. zonneke schijnt en via mijn collega Emmie, heb ik de vogelmicrobe te pakken.

Op 5 minuten wandelafstand bezoek ik het Grote Netegebied, een echt vogelparadijs. Enkele uurtjes op verkenning om wat speciale plekjes te ontdekken:

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

Een zwart petje, witte wangen en gele buik kleurt het koolmeesje, een veelvoorkomend vogeltje. Mannetjes hebben een brede zwarte stropdas en vrouwtjes een dun sjaaltje. Ze broeden van april tot juli en leggen tussen de 8 en 12 eieren in boomholten en nestkastjes. De vrouwtjes broeden 2 weken en na 2 tot 3 weken verlaten de jongeren het nest.

 

Het roodborstje is voor iedereen herkenbaar aan de roodbruine slabbetje. De rode borst is zijn verdedigingsmiddel. Ze zijn nieuwsgierig en niet bang voor mensen en  markeren hun domein door hun luid gezang.  Hun nestje bouwen ze tussen hoge grassen, boomwortels, struiken,.. altijd laag bij de grond. Tussen april en juni broeden ze 2x tussen de 4 en de 7 witte eieren met roestbruine vlekken. Het vrouwtje broedt 2 weken en wordt door het mannetje tot zelfs 3x per uur gevoederd. Na 3 weken kunnen ze goed vliegen. Jonge vogeltjes zijn volledig gevlekt, zonder oranje. Pas in het  najaar van het eerste levensjaar krijgen ze hun rode verenborst en de lente daarop zijn ze geslachtsrijp.

 

Tijdens mijn verkenningstocht hoor ik regelmatig een roffel. Tussen zijn drumprestaties kijkt de grote bonte specht even rond om na te gaan of de kust nog veilig is. Met zijn geroffel lokt hij een wijfje. Het volwassen mannetje heeft een rood kardinaalspetje. Een nest bouwen doen ze niet, de witte eieren worden gewoon op het hout gelegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s