Qué será, será

El futuro Qué será, será:

Vorming infinitief + uitgang – é, ás, á, emos, éis, án

Uitzondering: HACER  wordt harré .. In Mol overleeft het Spaans dus: harrée gij

Verleden week wou ze een foto tonen van Arthur Mas, de man die Catelonië onafhankelijk wil maken. Os Lieve vindt da namelijk nen hele knappe gast en omdat er boven geen internet was, gingen we speciaal naar beneden zodat ze de foto kon tonen

Tegenwoordig is het moeilijker om woorden op te zoeken in een woordenboek, bijvoorbeeld als je de krant leest, is er een speciaal woordenboek door journalisten opgericht: “el diccionario del español urgente” of je kan ook altijd zoeken op internet; vb. als je de 6 soorten burka’s wil kennen.

We leerden het nieuwe woord: el perroflauta ; letterlijk hond met de fluit. Vorig jaar betoogde men op Puerto del sol en men zag er veel dieren en muziekinstrumenten en zo ontstond een nieuw woord: de betoger met of zonder fluit.

en we gaan door: zo zijn er ook de Yayo-flautas ; een groep van senioren die besloten te manifesteren om de bezuinigingen in de gezondheidszorg, huisvesting en transport te bestrijden.

We lezen ook een nieuwe tekst waar we nadien vragen over beantwoorden. Het gaat over grootmoeder die in een grot woonde in Guadix. Het is er altijd fris in de hete zomermaanden, zelfs ’s nachts. Slapen ze dan in hun blootje, vraagt Marleen 🙂 ni sábanas, ni mantas en ik zie haar hand onder de bank op Stefan’s knie….  Er gaat nog een lijk uit de kast vallen, zegt Lieve. mi abuela se conserva muy bien.

Wel, het was weer een plezante avond ook al is het een extra grote groep. We moesten wel even uit de klas want er was, of was toch geen, brandalarm.

De avond dat iedereen er zou zijn, trakteert Lieve met CAVA

Deze slideshow vereist JavaScript.

Plaats een reactie